Vår bärodling i Arentorp

Vår bärodling på Arentorp består av utsökta jordgubbar i sorterna Verdi, Malling Centenary, Parlando och Sonsation samt hallon i sorten Lagorai.

Om bärodlingen

Från och med säsongen 2023 kommer vi endast att odla våra bär i tunnlar. Odling i tunnel ger nämligen en högre och jämnare kvalité än vid frilandsodling. Tunnlarna ger oss också en längre odlingssäsong och vi kan därmed börja plockningen tidigare och avsluta senare.

Fördelar med vår odlingsteknik

N

Odling på plastlist

Plantorna odlas på plastlist vilket håller nere trycket från ogräs. Detta medför att vi inte alls använder bekämpningsmedel mot ogräs utan tar det som kommer upp nära plantorna manuellt.

N

Resurssnål bevattning

Plantorna vattnas med ett resurssnålt system där näringsberikat vatten tillförs direkt till rötterna via droppslang.

N

Vattning underifrån

Bär tycker inte om vatten uppifrån och med vår odlingsteknik kommer inget vatten på blommor och bär. Det medför mindre problem med gråmögel och därmed mindre behov av kemiska växtskyddsmedel.

N

Biologiskt växtskydd

Vår odlingsteknik ger oss möjlighet att använda biologiskt växtskydd i större utsträckning än vad som är möjligt vid frilandsodling.

Så här odlar vi bären

Vi odlar våra jordgubbar direkt i marken och plantorna byts ut efter 2 skördar. Genom att ha stora och motståndskraftiga plantor och kort omloppstid kan vi hålla nere trycket från växtsjukdomar och skadedjur.

Våra hallonplantor, som är så kallade ”long cane”, planteras i krukor och byts ut varje år. Även hallonplantorna vattnas genom det resurssnåla bevattningssystemet med droppslang direkt till plantas rotsystem.

Våra jordgubbssorter

Det finns massor av spännande jordgubbssorter och vi kommer regelbundet att prova nya här på odlingen. Det gör vi för att se vilka sorter som trivs bäst hos oss och för att se vilka jordgubbar som vi och kunderna tycker är godast.

Våra jordgubbssorter säsongen 2023 

Verdi – Smakfullt junibär

En omtyckt jordgubbe med ganska stora och toppiga bär. Fruktköttet är kompakt och saftigt och smakar tydligt av jordgubbe.

Parlando - en tidig pärla

Ett intensivt rött bär med konsik form. Smaken är aromatisk och har en balanserad kombination av sötma och syra.

Malling Centenary - Hållbart och vackert

En tidig sort med blanka, röda bär med en fin konisk form. Fruktköttet är fast och mycket hållbart och smaken är söt och saftig.

Sonsation – Mycket sött och aromatiskt

En medeltidig fast och saftig jordgubbe. Smaken är mycket söt och aromatisk och bären är orangeröda och vackert glänsande.

Våra hallon

Vi har valt att odla sorten Lagorai. Det är ett hösthallon som vi kan skörda redan i juli och augusti eftersom vi odlar i tunnel. Bäret är stort, fint rött, fast, tåligt och mycket gott. Sorten är också väldigt lätt att plocka på grund av plantans sätt att växa.